Osoby filmu i teatru
Maciej Kowalewski

Maciej Kowalewski

  • Miejsce urodzenia: Koło, Polsko
  • Data urodzenia: 1969-07-30

Opis

Ur. 30 VII 1969 w Kole. Aktor, reżyser teatralny i telewizyjny, dramaturg i scenarzysta filmowy. Absolwent krakowskiej PWST (1993), związany ze scenami Wrocławia i Warszawy, w latach 2007-10 dyrektor naczelny i artystyczny stołecznego Teatru na Woli im. Tadeusza Łomnickiego. Autor licznych dramatów, w tym głośnej „Ballady o Zakaczawiu” (wspólnie z Jackiem Głombem i Krzysztofem Kopką) oraz – między innymi „Miss Hiv”, nagradzanej na konkursach i festiwalach teatralnych.

Filmografia
2010 - MARATON TAŃCA (scenariusz, rola)
2009 - GRZESZNI I BOGACI (serial tv, reżyseria)
2008 - MAŁA WIELKA MIŁOŚĆ (rola, także serial tv)
2008 - KOCHAJ I TAŃCZ (scenariusz)
2008 - BOISKO BEZDOMNYCH (rola)
2007 - ODWRÓCENI (serial tv, rola)
2007 - EKIPA (serial tv, rola)
2006 - SĄSIEDZI (serial tv, rola)
2006 - MY BABY (serial tv, rola)
2006 - MAGDA M. (serial tv, rola)
2005 – SPADEK / INHERITANCE (rola)
2003 - KASIA I TOMEK (serial tv, rola)
2002 – PIANISTA (rola)
2001 - PLEBANIA (serial tv, rola)
2000 - GUNBLAST VODKA (rola)
1999-05 - LOKATORZY (serial tv, rola)
1998 - 13 POSTERUNEK (serial tv, rola)
1997-2011 - KLAN (serial tv, rola)
1993 – LISTA SCHINDLERA (rola)

Ścieżka kariery

Reżyser (kino)

Scenarzysta (kino)

Aktor (teatr)

Reżyser (teatr)

Scenarzysta (teatr)

Współpracuje
O nich się mówi
Kupony i kody rabatowe