Osoby filmu i teatru
Magdalena Łazarkiewicz

Magdalena Łazarkiewicz

  • Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
  • Data urodzenia: 1954-06-06

Opis

Ur. 6 VI 1954 w Warszawie. Reżyserka i scenarzystka filmowa. Absolwentka Wydziału Radia i Telewizji UŚ w Katowicach. Siostra Agnieszki Holland, wdowa po Piotrze Łazarkiewiczu, matka kompozytora Antoniego Komasy-Łazarkiewicza. Zadebiutowała świetnie przyjętym filmem tv „Przez dotyk” (1986), laureatem licznych nagród na festiwalach w kraju (m.in. w Jantar za debiut w Koszalinie 1986) i za granicą (Creteil 1986). Debiut kinowy „Ostatni dzwonek” (1989) przyniósł jej Grand Prix Wielkiego Jantara na Koszalińskich Spotkaniach Filmowych „Młodzi i Film”, zaś film „Odjazd” (1991), nakręcony wspólnie z Piotrem Łazarkewiczem – Nagrodę Specjalną Jury na FPFF w Gdyni .

Filmografia:
2010 - MARATON TAŃCA (reżyseria, scenariusz)
2007 - EKIPA (serial tv, reżyseria)
2001-02 - MARZENIA DO SPEŁNIENIA (serial tv, reżyseria)
1999 - ŻWIROWISKO - OSTATNIA NIEDZIELA (dok., reżyseria, scenariusz)
1999 - NA KONIEC ŚWIATA (reżyseria, scenariusz)
1997 - DRUGI BRZEG (tv, reżyseria, scenariusz)
1993 - BEZ KLUCZA. PORTRET HANNY SUCHOCKIEJ (dok., realizacja)
1992 - BIAŁE MAŁŻEŃSTWO (reżyseria, scenariusz,
1991 - ODJAZD (także serial tv, reżyseria, scenariusz)
1989 - OSTATNI DZWONEK (reżyseria)
1985 - PRZEZ DOTYK (tv, reżyseria, scenariusz)
1984 - CUD (dok., realizacja, scenariusz)
1983 - SŁUŻBA (dok., realizacja)
1983 - NOSTALGIA (dok., reżyseria, scenariusz)

Ścieżka kariery

Reżyser (kino)

Scenarzysta (kino)

Reżyser (teatr)

Współpracuje
O nich się mówi
Kupony i kody rabatowe