Osoby filmu i teatru
Dorota Landowska

Dorota Landowska Życiorys, biografia, zdjęcia

  • Miejsce urodzenia: Starogard Szczećiński, Polska
  • Data urodzenia: 1968-07-04

Opis

Jest żoną aktora Mariusza Bonaszewskiego.Studiowała na PWST w Warszawie do 1992 roku.  Jej kariera sceniczna rozpoczęła się w  Teatrze  Powszechnym w Warszawie gdzie występowała w latach 1992-1999. Od 1999 roku jest aktorką Teatru Narodowego w Warszawie.
 
Filmografia
1999: Patrzę na ciebie, Marysiu jako Katarzyna, żona Artura
1999: Prawo Ojca jako Ania, żona Roberta
2000: Anna Karenina jako włoska niania córeczki Anny i Wrońskiego
2000-2001: Miasteczko jako Lucyna, siostra Teresy
2000: Daleko od okna jako Barbara, żona Jana
2003: Defekt jako matka Michała
2004: M jak miłość jako Mariola Radomska, którą sądziła Marta Mostowiak w odc. 150, 151, 152, 155, 161, 181, 183, 184, 191, 194, 202
2004-2006: Kryminalni jako prokurator Wiśniewska
2005: Pensjonat pod Różą jako Natalia Sawicka, siostra Marty w odc. 46 i 47
2009: Z miłości jako Anna, partnerka Edgara
2009: Generał Nil jako Paulina Kern, wiceprokurator Generalnej Prokuratury PRL
2009: Ojciec Mateusz jako Klara Romkowska w odc. 26
2009: Zwerbowana miłość jako żona Andrzeja
2010: Historia Roja, czyli w ziemi lepiej słychać jako żona "Młota"
2010: Święty interes jako Anna Wałąszek, żona dyrektora szkoły
Polski dubbing
1992: Teknoman jako Sword
1994: Siostro, moja siostro jako Christine
2000: Ratunku, jestem rybką! jako Mama
2002-2005: Co nowego u Scooby'ego?
2002: Kim Kolwiek jako Mama Kim
2003: Looney Tunes znowu w akcji jako Matka
2007: Zaczarowana
2007: Rodzinka Robinsonów jako Mildred
2008: Opowieści na dobranoc jako Wendy
Nagrody
1994 - nagroda im. Łomnickiego, przyznawana przez senat PWST w Warszawie dla zdolnych absolwentów w dwa lata po dyplomie
1995 - wyróżnienie na XVI Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu
1996 - nagroda jury za debiut na festiwalu monodramem "Jordan" na XXX Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Jednego Aktora w Toruniu
1997 - nagroda aktorska za monodram "Jordan" na XXXVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
1997 - nagroda im. Schillera
1998 - wyróżnienie za rolę Braukmannowej w "Zdobyciu bieguna południowego" Karge w Teatrze Powszechnym w Warszawie na XXXVIII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
2000 - nagroda "Glinianego Lwa" dla największej osobowości XXV Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni
2008 - nagroda Wielkiego Splendora za wybitne osiągnięcia aktorskie w słuchowiskach Teatru Polskiego Radia

(opr. Małgorzata Horodniczy)

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Aktor (teatr)

Reżyser (teatr)

Współpracuje
O nich się mówi
Popularne
Brak zdjęcia
Relacja z przeglądu filmów bulwersujących

Nikt nie wyszedł, nikt nie zemdlał - ba, liczna widownia klaskała po niektórych obrazach! Mamy aż tak mocne nerwy, czy zero wrażliwości? Przegląd filmów bulwersujących, k

Brak zdjęcia
3xN Prezentacje 2005

Przez ostatni weekend listopada w Centrum Kultury Wrocław-Zachód mogliśmy oglądać to, co w polskim kinie niezależnym, w tym roku, było najlepsze. Nazwa festiwalu była ade