Osoby filmu i teatru
Rob Schneider

Rob Schneider Życiorys, biografia, zdjęcia

  • Miejsce urodzenia: San Fransisco, USA
  • Data urodzenia: 1963-10-31

Opis

Amerykański aktor, scenarzysta i producent. Jest najmłodszy z piątki dzieci Pilar, przedszkolanki pochodzącej z Filipin i Marvina (żydowskiego maklera). Już w wieku piętnastu lat zaczął pisać drobne utwory satyryczne. Jego inspiracją były wówczas głównie filmy grupy Monty Python. Po ukończeniu szkoły średniej Pacifica's Terra Nova High School Schneider wyjechał na sześć miesięcy do Europy. Po powrocie do USA zapragnął spróbować swych sił w show-biznesie. W 1990 r. rozpoczął współpracę z programem HBO i wystąpił w "Wieczorze młodych komików" , a także w legendarnym Saturday Night Live.
 
Filmografia:
Kevin sam w Nowym Jorku (1992)
Człowiek demolka (1993)
Sędzia Dredd (1995)
Nagi peryskop (1996)
Boski żigolo (1999, także scenariusz)
Super Tata (2000)
Zwierzak (2001)
Gorąca laska (2002, także scenariusz)
50 pierwszych randek (2004)
Deuce Bigalow: Boski Żigolo w Europie (2005)
Grzanie ławy (2005)
Nie zadzieraj z fryzjerem (2008)
Wielki Stach (2008)
American Virgin (2009)
 
(opr. Małgorzata Horodniczy) 

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Reżyser (kino)

Współpracuje
Polecamy
O nich się mówi
Popularne
Brak zdjęcia
Relacja z przeglądu filmów bulwersujących

Nikt nie wyszedł, nikt nie zemdlał - ba, liczna widownia klaskała po niektórych obrazach! Mamy aż tak mocne nerwy, czy zero wrażliwości? Przegląd filmów bulwersujących, k

Brak zdjęcia
3xN Prezentacje 2005

Przez ostatni weekend listopada w Centrum Kultury Wrocław-Zachód mogliśmy oglądać to, co w polskim kinie niezależnym, w tym roku, było najlepsze. Nazwa festiwalu była ade