Osoby filmu i teatru
Nina Hoss

Nina Hoss Życiorys, biografia, zdjęcia

Opis

Nazywana „muzą Christiana Petzolda” Nina Hoss jest jedną z najbardziej znanych i najpiękniejszych niemieckich aktorek teatralnych i filmowych. Współpracowała z reżyserami-gigantami teatru: Robertem Wilsonem i Michaelem Thalheimerem.  Urodziła się w 1975 roku w Stuttgarcie. Studiowała w Wyższej Szkole Sztuki Teatralnej Ernsta Buscha w Berlinie. Za swoją działalność sceniczną otrzymała wiele nagród, w tym nagrodę Gertrudy Eysoldt za „Medeę” w Deutsche Theater Berlin. Pierwszym znaczącym trofeum filmowym była nagroda Bavarian Film za „Białą Masajkę” („Die Weisse Massai”). Za role w filmach Christiana Petzolda „Toter Mann” („Something to remind me”) i „Wolfsburg” otrzymała nagrody dla najlepszej aktorki na Festiwalu Filmów Niemieckich. Inne jej osiągnięcia to Nagroda Brehmera, Srebrny Niedźwiedź w Berlinie i Niemiecka Nagroda Filmowa za obraz „Yella”. „Barbara” jest jej piątą rolą główną w filmie Christiana Petzolda.

Wybrana filmografia i nagrody:
2012: Barbara
2009: Jerichow
2008: Kobieta w Berlinie (Anonima)
2007: Yella – Srebrny Niedźwiedź w Berlinie, Niemiecka Nagroda Filmowa
2006: Biała Masajka (Die Weisse Massai) – nagroda Bawaria Film
2003: Wolfsburg – nagroda Grimme
2002: Martwy człowiek (Toter Mann) – nagroda Grimme
1996: Rosemarie (Das Mädchen Rosemarie) – Złota Kamera

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Współpracuje
Polecamy
O nich się mówi
Popularne
Brak zdjęcia
Relacja z przeglądu filmów bulwersujących

Nikt nie wyszedł, nikt nie zemdlał - ba, liczna widownia klaskała po niektórych obrazach! Mamy aż tak mocne nerwy, czy zero wrażliwości? Przegląd filmów bulwersujących, k

Brak zdjęcia
3xN Prezentacje 2005

Przez ostatni weekend listopada w Centrum Kultury Wrocław-Zachód mogliśmy oglądać to, co w polskim kinie niezależnym, w tym roku, było najlepsze. Nazwa festiwalu była ade