Osoby filmu i teatru
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

  • Miejsce urodzenia: Thal, Austria
  • Data urodzenia: 1947-07-30

Opis

Aktor,  kulturysta, polityk i gubernator stanu Kalifornia. Pochodzi z Austrii. Jest  synem komendanta policji, Gustava Schwarzeneggera. Jako jedenastolatek przyjechał do  USA, a  po kolejnych sześciu latach otrzymał amerykańskie obywatelstwo. W 1986 r. Stanął na ślubnym kobiercu Marią Shriver,prezenterka telewizyjną,  siostrzenicą prezydenta Johna Kennedy'eg. Schwarzenegger rozpoczął karierę jako kulturysta, zdobywając prestiżowe nagrody  konkursach: Mr. World, Mr. Universe, Mr. International, Mr. Europe, oraz 7-krotnie Mr. Olympia. Karierę aktorską rozpoczął grając w filmie Herkules w Nowym Jorku (1970), następnie przyszły Conan Barbarzyńca (1982), Terminator (1984), Commando (1985), Predator (1987), Gliniarz w przedszkolu (1990), Pamięć absolutna (1990), Prawdziwe kłamstwa (1994), Batman i Robin (1997). Arnold w  2003 roku zakończył karierę aktorską,  został gubernatorem Kalifornii i poświęcił się karierze politycznej.

Filmografia
Herkules w Nowym Jorku (Hercules in New York, 1970) jako Hercules
Ulice San Francisco (The Streets of San Francisco, 1972-1977) jako Joe Schmidt, kulturysta
Niedosyt (Stay Hungry, 1976) jako Joe Santo
Pompowanie żelaza (Pumping Iron, 1977) jako on sam, kulturysta
Scavenger Hunt (1979) jako Lars
Cactus Jack, (1979) u boku Kirka Douglasa
Conan Barbarzyńca (Conan the Barbarian, 1982) jako Conan
Conan Niszczyciel (Conan the Destroyer, 1984) jako Conan
Terminator (The Terminator, 1984) jako Terminator
Komando (Commando, 1985) jako John
Czerwona Sonja (Red Sonja, 1985) jako Kalidor
Jak to się robi w Chicago (Raw Deal, 1986) jako Kaminski
Predator (1987) jako Major Alan 'Dutch' Schaeffer
Uciekinier (The Running Man, 1987) jako Ben Richards
Bliźniacy (Twins, 1988) jako Julius Benedict
Czerwona gorączka (Red Heat, 1988) jako Ivan Danko
Gliniarz w przedszkolu (Kindergarten Cop, 1990) jako John Kimble
Pamięć absolutna (Total Recall, 1990) jako Quaid
Terminator 2: Dzień sądu (Terminator 2: Judgment Day, 1991) jako Terminator
Bohater ostatniej akcji (Last Action Hero, 1993) jako Jack Slater
Junior (1994) jako Dr Alex Hesse
Prawdziwe kłamstwa (True Lies, 1994) jako Harry Tasker
Egzekutor (Eraser, 1996) jako Śledczy John "Egzekutor" Kruger
Świąteczna gorączka (Jingle All the Way, 1996) jako Howard Langston
Batman i Robin (Batman & Robin, 1997) jako Mr. Freeze / Dr Victor Fries
I stanie się koniec (End of Days, 1999) jako Jericho Cane
6. dzień (The 6th day, 2000) jako Adam Gibson
Na własną rękę (Collateral Damage, 2002) jako Ben Stride
Terminator 3: Bunt maszyn (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003) jako Terminator
W 80 dni dookoła świata (Around the World in 80 Days, 2004) jako Książę Hapi
Dzieciak i ja (The Kid & I, 2005)
Niezniszczalni (The Expendables, 2010) jako Trench

(opr. Małgorzata Horodniczy)

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Reżyser (kino)

Współpracuje
O nich się mówi