Osoby filmu i teatru
Jackson Rathbone

Jackson Rathbone Życiorys, biografia, zdjęcia

  • Miejsce urodzenia: Singapur
  • Data urodzenia: 1984-12-21

Opis

Mieszkał w Indonezji oraz Midland w Teksasie. Karierę rozpoczął, teatrze lokalnym  w Midland, jako jeden z młodych aktorów  „The Pickwick Players” , grywał też w musicalach.  Uczęszczał do Interlochen Arts Academy – prywatnej szkoły nauk humanistycznych, gdzie zajął się aktorstwem. W Los Angeles podpisał kontrakt z Disney  oraz dostał główną rolę w serialu „Piękni”, którego premiera miała miejsce w 2005. Zagrał gościnnie w serialach „Życie na fali” i „ Krok od domu”. Wystąpił również w kilku filmach: „Molding Clay”, „Pray for Morning” oraz „Travis i Henry”. W 2008 zagrał Jaspera Hale'a w filmie „Zmierzch” na podstawie powieści  Stephenie Meyer. Zajmuje się także muzyką, pisaniem tekstów i śpiewaniem (jest również producentem). Występujez grupą „100 Monkeys”.

Filmografia:
2010: Saga "Zmierzch": Zaćmienie jako Jasper Hale
2010: Ostatni Władca Wiatru jako Sokka
2009: Dread jako Stephen
2009: S. Darko jako Jeremy
2009: DaZe: Vol. Too (sic) - NonSeNse jako Jehosefat
2009: Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu jako Jasper Hale
2008: Hurt jako Conrad
2008: Zmierzch (Twilight) jako Jasper Hale
2008: Dzień wagarowicza (Senior Skip Day) jako Snippy
2007: Dolina światła (Valley of Light, The) jako Travis
2007: Big Stan jako Hipis Robbie
2005: Domowy front (The War at Home) jako Dylan (gościnnie)
2005: Pray for Morning jako Connor
2005: River's End jako Jimmy
2005-2007: Krok od domu (Close to Home) jako Scott Fields
2005: Piękni (Beautiful People) jako Nicholas Fiske
2003-2007: Życie na fali (O.C., The) jako Justin 

 

(opr. Małgorzata Horodniczy)

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Współpracuje
Polecamy
O nich się mówi
Popularne
Brak zdjęcia
Relacja z przeglądu filmów bulwersujących

Nikt nie wyszedł, nikt nie zemdlał - ba, liczna widownia klaskała po niektórych obrazach! Mamy aż tak mocne nerwy, czy zero wrażliwości? Przegląd filmów bulwersujących, k

Brak zdjęcia
3xN Prezentacje 2005

Przez ostatni weekend listopada w Centrum Kultury Wrocław-Zachód mogliśmy oglądać to, co w polskim kinie niezależnym, w tym roku, było najlepsze. Nazwa festiwalu była ade