Osoby filmu i teatru
Jacek Braciak

Jacek Braciak Życiorys, biografia, zdjęcia

  • Miejsce urodzenia: Drezdenko
  • Data urodzenia: 1968-05-12

Opis

Jacek Braciak ur. 12 maja 1968 w Drezdenku ukończył w 1987 Technikum Mechanizacje Rolnictwa w Strzelcach Krajeńskich, a w 1991 Warszawską Akademię Teatralną. Od razu po uzyskaniu dyplomu dostał angaż w warszawskim Teatrze Powszechnym.

Ten jeden z najbardziej charakterystycznych polskich aktorów urodził się w 1968 roku w Drezdenku. Jest absolwentem warszawskiej PWST. Od 1991 roku współpracuje z Teatrem Powszechnym w Warszawie. Za rolę w swoim przedstawieniu dyplomowym w reżyserii Jana Englerta otrzymał Nagrodę na Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi. Jako reżyser sprawdził się w 1997 roku w spektaklu „Myszy, Koty i Niedźwiedzie”, do którego sam napisał scenariusz. Był też asystentem reżysera podczas realizacji „Nad Złotym Stawem” w Teatrze Powszechnym. Jego historia z dużym ekranem zaczęła się w 1989 roku epizodem w filmie „Z soboty na poniedziałek”. Potem była „Panny i wdowy”, „Enake” (wcielił się w rolę Chaplina), francuski dramat wojenny „Wiatr ze wschodu” i głośny dramat miłosny „Uprowadzenia Agaty”. Przez lata był mistrzem epizodu. Gościł m. in. w „Miodowych latach”, „Klanie”, „13 posterunku”. Regularnie pojawiał się w „Kasi i Tomku”, „Oficerze” oraz „Glinie” Pasikowskiego. W popularnym serialu „BrzydUla” wykreował jedną z najciekawszych postaci. Na małym ekranie można go aktualnie oglądać w „Rodzince.pl” oraz „Ja to mam szczęście”. Jednym z największych sukcesów Jacka Braciaka jest rola Jureczka w filmie „Edi” (2002) Piotra Trzaskalskiego. Został za nią wyróżniony Nagrodą dla Najlepszego Aktora Drugoplanowego na FPFF w Gdyni 2002 oraz Nagrodą Orła 2003. W 2006 roku zagrał u boku Bogusława Lindy w „Jasnych błękitnych oknach” oraz w filmie Michała Rosy „Co słonko widziało”. Współpracował z Andrzejem Wajdą w nominowanym do Oscara „Katyniu”. W ubiegłym roku odebrał kolejnego Orła, tym razem za rolę Władka w głośnej „Róży” Wojtka Smarzowskiego. Obecnie można go podziwiać w filmie „Drogówka” tegoż samego reżysera. Swojego głosu aktor użyczył w takich produkcjach jak „Charlie i fabryka czekolady” (2005), „Artur i Minimki” (2006), „Asterix na Olimpiadzie” (2008).

 Od 30 listopada 2008 występuje w Szkle kontaktowym, gdzie prowadzi przegląd prasy („Przegląd pracy sejmowej czyli coś tam, coś tam").

Za role Jureczke w filmie "Edi" otrzymał nagrody za drugoplanową rolę męską:

2002 r. - Nagroda na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni
2003 r. - Polska Nagroda Filmowa „Orzeł"

Wybrana filmografia:
2009: Trzy Minuty. 21:37
2008 - 2009: BrzydUla - Wieńczysław Wycior "Pshemko"
2008: Trzeci oficer - Jan „Perła" Perłowski
2008: Rozmowy nocą - Ginekolog
2008: Kryminalni - Karol
2007: Prawo miasta - Wielina
2007: Katyń - Oficer LWP, kolega Jerzego
2007: Twarzą w twarz - Roman
2006: Jasne błękitne okna - Marek
2006: Fałszerze - powrót Sfory - Fałszerz
2006: Z odzysku - Gazda
2006: Palimpsest
2006: Oficerowie - Perła
2005: Co słonko widziało
2005: Magda M. - Łukasz Zaniewicz
2005: Pitbull - Romuś Makieła
2005: Mistrz - Młody
2004: Trzeci - Świszczypałka
2003: Warszawa - Złodziej
2003: Łucja i jej dzieci
2002: Edi - Jureczek

Użyczył głosu:
2008: Cziłała z Beverly Hills - Papi
2008: Asterix na Olimpiadzie - Zapchleniusz
2006: Artur i Minimki - Betamesz, brat Selenii
2006: Dżungla - Miś Bazyl
2005: Lilo i Stich 2: Mały feler Sticha - Agent Wendy Plikley
2005: Charlie i fabryka czekolady - Pan Teavee
2004: Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie - Kudłaty
2004: Shrek 2 - Recepcjonista
2004: Iniemamocni
2003-2006: Lilo i Stich - Agent Wendy Plikley
2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd
2003: Księga Dżungli 2 - Lucek
2002: Lilo i Stich - Agent Wendy Plikley
2002: Pinokio - Pinokio
2002: Mali agenci 2: Wyspa marzeń - Romero
2001: Dr Dolittle 2 - Kameleon Pepito

Oprac. Natalia Łuczak

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Aktor (teatr)

Współpracuje
O nich się mówi