Osoby filmu i teatru
Denes Nagy

Denes Nagy Życiorys, biografia, zdjęcia

Opis

Dénes Nagy – węgierski reżyser i scenarzysta. W 2009 roku ukończył Uniwersytet Sztuk Teatralnych i Filmowych w Budapeszcie. W trakcie studiów spędził rok na wymianie w berlińskiej German Film and Television Academy (DFFB). W 2012 roku brał udział w Berlinale Talents. Jego krótki metraż „Soft Rain” (2013) miał premierę w sekcji Quinzane des réalisateurs canneńskiego festiwalu. Film cieszył się dużym zainteresowaniem na międzynarodowych imprezach, zdobywając kilka nagród. Dokumenty, które wyreżyserował Nagy, miały swoje premiery na festiwalach w Rotterdamie („Another Hungary”) i Sarajewie („Harm”). „W świetle dnia” to jego pełnometrażowy debiut fabularny, za który otrzymał w 2021 roku berlińskiego Srebrnego Niedźwiedzia. Statuetka przypadła Nagy'emu za reżyserię. 

Filmografia:
2020 W świetle dnia / Természetes fény
2015 Harm / Seb (dok.)
2013 Another Hungary / Másik Magyarország (dok.)
2013 Soft Rain / Lágy esõ (kr.m.)
2009 Berlinskaya fuga (dok., kr.m.)

Opracowanie: materiały Aurora Films

Ścieżka kariery

Reżyser (kino)

Polecamy
O nich się mówi
Popularne
Brak zdjęcia
Relacja z przeglądu filmów bulwersujących

Nikt nie wyszedł, nikt nie zemdlał - ba, liczna widownia klaskała po niektórych obrazach! Mamy aż tak mocne nerwy, czy zero wrażliwości? Przegląd filmów bulwersujących, k

Brak zdjęcia
3xN Prezentacje 2005

Przez ostatni weekend listopada w Centrum Kultury Wrocław-Zachód mogliśmy oglądać to, co w polskim kinie niezależnym, w tym roku, było najlepsze. Nazwa festiwalu była ade