Osoby filmu i teatru
Val Kilmer

Val Kilmer

  • Miejsce urodzenia: Los Angeles w Kalifornii, USA
  • Data urodzenia: 1951-12-31

Opis

Ma dwóch braci. Jego ojciec był  dystrybutorem aerokosmicznego sprzętu i posiadaczem nieruchomości Eugene'a Kilmera i Gladys Ekstadt. Ma pochodzenie szkockie, irlandzkie, żydowsko-sefardyjskie, czerokeskie, indiańskie, szwedzkie, niemieckie i odlegle mongolskie. Dorastał w San Fernando Valley w południowej Kalifornii. W 1977 ukończył szkołę średnią Chatsworth High School w Chatsworth, w stanie Kalifornia, gdzie po raz  pierwszy zainteresował się aktorstwem. Mając 17 lat wstąpił do Julliard School w Nowym Jorku. Na dużym ekranie debiutował rolą gwiazdora rocka wplątanego w szpiegowską aferę z siejącym postrach wywiadem NRD sensacyjnej komedii romantycznej Ściśle tajne (Top Secret ).Zajmuje się także dubbingiem. Użyczył swojego głosu Mojżeszowi w biblijnym filmie animowanym Książę Egiptu (The Prince of Egypt, 1998). W 2008 wystąpił w nowej wersji serialu Nieustraszony przemawiając głosem K.I.T.T.'a. Prywatnie aktor spotykał się z Mare Winningham, Cher, Ellen Barkin  Michelle Pfeiffer, Cindy Crawford , Jaycee Gossett  Daryl Hannah , Elisabeth Shue i Angeliną Jolie. Był żonaty z aktorką Joanne Whalley,  z którą ma córkę Mercedes  i syna Jacka.


Filmografia:
2008: Felon jako John Smith
2008: XIII - Spisek (XIII: The Conspiracy) jako Mangusta (Mongoose)
2007: Agent One-Half jako Lance Stone
2007: Played jako Dillon
2006: Dark Matter
2006: Coin Locker Babies
2006: 10th & Wolf jako Murtha
2006: Wakacyjna Miłość (Summer love)
2006: Moscow Zero jako Andriej
2006: Deja Vu
2006: Alpha Numeric
2006: Mission: Impossible III jako Szef Impossible Missions Force
2006: Delgo jako Bogardus (głos)
2005: Kiss Kiss Bang Bang jako Gay Perry
2005: Trudell
2004: Aleksander (Alexander) jako Filip II
2004: Spartan jako Robert Scott
2004: Łowcy umysłów (Mindhunters) jako Harris
2004: Niełatwa Miłość (Stateside) jako SDI Skeer
2003: Zaginione (The Missing) jako Lt. Jim Ducharme
2003: Ukryta tożsamość (Blind Horizon) jako Frank Kavanaugh
2003: Wonderland jako John Holmes
2002: Jezioro Salton (The Salton Sea) jako Danny Flynne/Tom Van Allen
2002: Brudna forsa (Run for the Money) jako Cornell
2000: Czerwona planeta (Red Planet) jako Robby Gallagher
2000: Pollock jako Willem de Kooning
1999: Król Joe (Joe the King) jako Bob Henry
1999: Dotyk miłości (At First Sight) jako Virgil Adamson
1998: Książę Egiptu (The Prince of Egypt) jako Mojżesz/Bóg (głos)
1997: Święty (The Saint) jako Simon Templar
1996: Duch i Mrok (The Ghost and the Darkness) jako John Patterson
1996: Dead Girl jako Dr Dark
1996: Wyspa doktora Moreau (The Island of Dr. Moreau) jako Montgomery
1995: Gorączka (Heat) jako Chris Shiherlis
1995: Batman Forever jako Batman/Bruce Wayne
1995: Skrzydła odwagi (IMAX) (Wings of Courage) jako Jean Mermoz
1993: Prawdziwy romans (True Romance) jako Mentor (Elvis)
1993: Niesamowita McCoy (The Real McCoy) jako J.T. Barker
1993: Tombstone jako Doc Holliday
1992: Na Rozkaz Serca (Thunderheart) jako Ray Levoi
1991: The Doors (The Doors) jako Jim Morrison
1989: Billy the Kid jako William Bonney
1989: Zabij mnie jeszcze raz (Kill Me Again) jako Jack Andrews
1988: Willow jako Madmartigan
1987: Człowiek, który zerwał 1000 łańcuchów (The Man Who Broke 1,000 Chains) jako Robert Eliot Burns
1986: Zabójstwa przy Rue Morgue (Zabójstwo przy Rue Morgue (The Murders in the Rue Morgue) jako Philippe Huron
1986: Top Gun jako Iceman
1985: Prawdziwy geniusz (Real Genius) jako Chris Knight
1984: Ściśle tajne (Top Secret!) jako Nick Rivers
1983: O jeden za dużo (One Too Many) jako Eric

 

(opr. Małgorzata Horodniczy)

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Współpracuje
O nich się mówi
Konkurs Ziaja