Osoby filmu i teatru
Ken Watanabe

Ken Watanabe

  • Miejsce urodzenia: Koide w prefekturze Niigata, Japonia
  • Data urodzenia: 1959-10-21

Opis

Japoński aktor teatralny, filmowy oraz telewizyjny.Po ukończeniu szkoły średniej w 1978 r., Watanabe zamieszkał w Tokio, i  rozpoczął karierę aktorską. Współpracowała z tamtejsza trupa teatralną"En". W 1982 r. zadebiutował w telewizji, w tym samym roku pierwszy raz zagrał rolę samuraja w Mibu no koiuta. W filmie zadebiutował w 1984 r.  W 1989 r., podczasz kręcenia filmu Ten to chi to, u Watanabe wykryto ostrą białaczkę szpikową. Powrócił do aktorstwa jednocześnie kontynuując  chemioterapię , w 1991 r. choroba powróciła. Po dojściu do zdrowia jego kariera przygasła. Wzrost kariery ponownie datuje się na 2006 r.  Gdy zdobył Nagrodę Japońskiej Akademii Filmowej w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za rolę w filmie Ashita no Kioku, w którym wcielił się w pacjenta z chorobą Alzheimera. Pierwszą rolą Watanabe na zachodzie była rola Katsumoto w filmie Ostatni samuraj, za którą został między innymi nominowany do Oscara. Aktor urodził się w miejscowości Koide, dzisiejszej Uonuma, w prefekturze Niigata. Jego matka była nauczycielką, a ojciec uczył kaligrafii. W 2006 r., Watanabe, w swojej autobiografii zatytułowanej "Dare? - Who Am I?" ujawnił, że jest zakażony wirusem zapalenia wątroby typu C. Podczas wywiadu przeprowadzonego 23 maja 2006 r. w Tokio, stwierdził, że czuje się dobrze, ale wciąż przechodzi leczenie. Był dwukrotnie żonaty. W 2005 r. rozwiódł się ze swoją pierwszą żoną - Yumiko Watanabe. W tym samym roku ożenił się ponownie, z Kaho Minami. Z pierwszego małżeństwa ma jedno dziecko, córkę.

Filmografia:
2009 Asystent wampira - jako Pan Tall,
2009 Keiji ichidai: Hiratsuka Hachibei no Shôwa jiken shi - jako Hachibei Hiratsuka,
2007 Ashita no Kioku - jako Masayuki Saeki
2006 Listy z Iwo Jimy - jako generał Tadamichi Kuribayashi
2005 Batman: Początek - jako fałszywy Ra's Al Ghul
2005 Wyznania Gejszy - jako Ken Iwamura
2003 Ostatni samuraj - jako Katsumoto Moritsu
2003 Hi wa mata noboru - jako Okubo
2002 Opowieść o księciu Genjim: Wieczna miłość - jako Fujiwara Michinaga
1999 Kizuna - jako Sako
1987 Morze i trucizna - jako Toda 
 
(opr. Małgorzata Horodniczy) 

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Współpracuje
O nich się mówi
Kupony i kody rabatowe