Osoby filmu i teatru
Jason Statham

Jason Statham

  • Miejsce urodzenia: Londyn, Wielka Brytania
  • Data urodzenia: 1972-09-12

Opis

Jason Statham urodził się w 1972 roku w  Londynie. W roku 1992 był członkiem  Reprezentacji Olimpijskiej
Wielkiej Brytanii. Szansa do wejścia w świat rozrywki nadeszła dla niego kiedy jeden z agentów umieścił
go w reklamie dla French Connection. Póżniej Statham zagrał w filmie "Porachunki" rolę Bacon. Zagrał
również w m.in. "Przekręt" oraz "Transporter". Jego kariera filmowa dopiero się rozwija.

Filmografia:
2010 Niezniszczalni, Mechanic,13 ,  Blitz
2009 Adrenalina 2. Pod napięciem
2008 Angielska robota, Transporter, Death Race: Wyścig śmierci  
2007 Dungeon Siege: W imię króla , Zabójca
2006 Różowa Pantera , Adrenalina
2005 Transporter 2 , Revolver , Teoria chaosu , London
2004 Komórka , Zakładnik
2003 Włoska robota
2002 Transporter
2001 Duchy Marsa ,  Tylko jeden, Mecz ostatniej szansy
2000 Przekręt , Za wszelką cenę
1998 Porachunki

(opr. Małgorzata Horodniczy)

Ścieżka kariery

Aktor (kino)

Współpracuje
O nich się mówi